O ječmeni a chlorelle jsem se dozvěděla od kamaráda Jakuba. Bylo to v roce 2010, kdy mi pověděl o jejich užitku a jak by mi mohly pomoci.
I když v té době neexistoval žádný nemocný CF, který by s nimi měl zkušenosti a ani se nevědělo, jaký vliv mohou mít na tak závažné a geneticky podmíněné onemocnění, vše co mi o nich pověděl mi dávalo smysl.
Moje celoživotní nastavení – UZDRAVIT SE – lícovalo s tím, jaký první dojem jsem z ječmene a chlorelly tenkrát měla.
10 + 1 důvod proč mi zelené potraviny dávají smysl:
1, Je to jídlo - potraviny - zdravá racionální strava - koncentrovaná zelenina
2, Jsou přirozené, komplexní a čisté - ječmen (tráva) je základem potravního řetězce na souši, chlorella (řasa) je základem potravního řetězce ve vodě. Obě musí obsahovat veškeré stavební prvky a živiny proto, ab mohly vyživit organismy stojícími nad nimi. Kdyby jim chyběla jediná důležitá látka, nebyly by tady ani zvířata, ani my - lidé.
3, Nemoc není stav, ale ovlivnitelný proces, do kterého se dá vstoupit. A to platí i pro projevy cystické fibrózy. Záněty si libují v kyselém prostředí. Obě zelené potraviny jsou silně zásadotvorné a vyrovnávají nám pH v našem těle přirozenou cestou.
4, Úkolem zelených potravin je vyživit a vyčistit náš organismus. Dělají to přirozenou cestou. Tím se velmi posiluje náš imuntiní systém
5, Ječmen a chlorella jsou bezlepkové. tzn vhodné i pro osoby s celiakií.
6, Zelené potraviny obsahují chlorofyl - ten je nejzákladnějším barvivem všech zelených rostlin. Díky chlorofylu dochází k lepšímu přenosu kyslíku, což zvyšuje výkon a brání vzniku infekčního prostředí, brání zánětům a infekcím. Zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran. Chlorofyl má čistící i detoxikační účinky. Jako ústřední molekulu obsahuje hořčík, což je prvek, který se podílí na 3 000 chemických reakcí v těle.
7, Obsah živin v běžných potravinách klesl za posledních 50 let o 20 - 80%. Po většinu času dnes jíme planou a chemicky přesycenou potravu. Dnes nám chybí v potravě vitamíny, minerály, aminokyseliny, enzymy, fytolátky a antioxidanty. Ty do sebe dostáváme pomocí izolovancýh vitamínů vyrobených v laboratoři. V zelených potravinách jsou obsaženy tak, jak je tam ,,dosadila matka příroda" v přirozených vazbách, tak aby byly pro nás velmi dobře vstřebatelné.
8, Obě potraviny obsahují velké množství antioxidantů v přirodních vazbách, které nás chrání před negativními vlivy prostředí, rentgenovým a jiným zářením, snižují riziko dalších přídavných onemocnění u CF.
9, Ječmen i chlorella jsou jednoduché na konzumaci, která nezabere denně více než pár sekund. Jsou víc než vhodné pro dnešní uspěchanou dobu.
10, Zelené potraviny jsou vhodné pro novorozence, batolata, předškoláky, pubescenty, mladé a vitální lidi, těhotné i kojící maminky, pro střední generaci i pro seniory:-) Jsou bezpečné a mohou v každém věku přinést zlepšení a zkvalitnění našeho života.
+1
Podle vědeckých analýz obsahuje šťáva z ječmene stovky enzymů a přes 20 jich je popsáno:-)
Letos je to už 12 let, co mám zelene potraviny pravidelně ve svém jídelníčku. A musím říct, že pro mou kvalitu života bylo jejich zařazení velmi zásadní. Užitek jsem sice nevnímala hned, ale byla jsem trpělivá.
Přínosy jsem začala vnímat postupem času.
Nejprve se upravilo zažívaní, vymizely alergie a hladina vápníku v kostech se vrátila k normálním hodnotám. Z mého denního harmonogramu postupně zcela vymizely Nutridrinky, antihistaminika, kalcium, syntetické vitaminy a kortikoidy do nosu.
To je pro CF pacienta, který je zvyklý užívat dlouhodobě různé druhy léků, už tak docela zajímavá zkušenost.
Ale to hlavní přišlo až později...
Zápaly plic se začaly objevovat méně častěji, nebyly tak drastické a začala jsem je zvládat v domácím prostředí. Můj imunitní systém se dal postupně do pořádku.
Moje nynější léčba zahrnuje vlastně jen inhalace soli, Pulmozymu a spreje na roztažení průdušek. Od října 2022 jsem zažádala o Kaftrio. Moje ošetřující lékařka v brněnském CF centru Mudr. Pokojová mi tehdy řekla: ,, Báro, většina vašich vrstevníků se tohoto vůbec nedožila. A vy jste to dokázala."
A to nejlepší nakonec – poslední IV jsem měla před 10 lety, v červnu 2012.
Další přínosy zelených potravin:
- Přinášejí nutriční klid
- Přinášejí energii
- Odkyselují organismus
- Působí protizánětlivě
- Síla na sebeuzdravení:-)
Zajímají vás reference mých klientů? 🙂
Co pro ně znamenají Zelené potraviny?
Môj život je od narodenia sprevádzaný nevyliečiteľným genetickým ochorením s názvom cystická fibróza, ku ktorému sa rokmi pridružil aj špecifický diabetes mellitus. Aj napriek prísnemu režimu a užívaniu veľkého množstva liekov sa môj stav rapídne zhoršoval. Nakoľko takýto život bol fyzicky aj psychicky vyčerpávajúci a dlhodobo neudržateľný, rozhodli sme sa pátrať po alternatívnych prírodných možnostiach liečby. V mojom hľadaní cesty za zdravím som si pritiahla do života Barborku, ktorá mi so svojou viac ako desaťročnou skúsenosťou so zelenými potravinami ukázala smer a naviedla ma na správnu cestu. Zelené potraviny som začala užívať na základe jej odporúčania pre ich vysoký obsah dôležitých vitamínov, minerálov, antioxidačných enzýmov, flavonoidov a rozpustnej vlákniny, ktoré pôsobia prebioticky, protizápalovo a antibioticky. Po dlhšej dobe užívania zelených potravín som zistila, že nás učia načúvať nášmu geniálnemu telu, cítiť jeho potreby a pomáhajú pochopiť, že najväčšími odborníkmi na svoj život sme my sami. Jačmeň a chlorella mi priniesli do života viacero drobných i významných zlepšení, čím môj život dostal úplne inú kvalitu a zlepšenie fyzickej i psychickej kondície. Laicky povedané nastalo to, že chlorella mi prečistila organizmus vďaka svojim významným antioxidačným účinkom a zlepšila prenos kyslíka v bunkách. Telo je vďaka tomu menej unavené a lepšie bojuje s patogénmi. Jačmeň so svojimi viac ako 20 enzýmami mi zlepšil trávenie, črevnú mikroflóru a posilnil imunitu. Zelené potraviny mi zlepšili reakciu buniek na inzulín, stabilizovali hladinu cukru a vyvolali jej pokles, čím sme mohli znížiť dávky umelo vpravovaného inzulínu a zbavila som sa vlčieho hladu. Dnes jem a pijem zelené potraviny v denných dávkach 60 chlorell a 2 PL jačmeňa. Týmto superpotravinám vďačím vo veľkom rozsahu za to, že moje CRP sa drží v hraniciach normy, diabetes je pod kontrolou, mykózy sa mi zďaleka vyhýbajú. Rovnako sa mi zlepšila fyzická kondícia, môžem sa venovať turistike, lyžovaniu či cestovaniu. Prežité udalosti ma naučili jednu dôležitú a zásadnú vec, že kvapka prevencie je hodná litra medicíny.
O zelených potravinách jsem věděla už delší dobu, ale mnoho let jsem neměla pocit, že bych je osobně potřebovala. Jejich přínos jsem poprvé ocenila ve chvíli, kdy se nám narodil syn s cystickou fibrózou. Neustálé bolesti bříška, které jsou při CF prý normální, mě nutily hledat alternativy k standardní léčbě. Naštěstí jsem potkala Báru a její příběh, který mi doslova vlil novou naději do žil. Objednala jsem si chlorellu s ječmenem a začala jsem dávat zelené potraviny Tobíkovi. Bolesti bříška postupně ustoupily a trávení se upravilo do normálu. Podruhé jsem přínos zelených potravin ocenila sama na sobě. Dlouho jsem se snažila aspoň vyloučit cukr ze stravy, ale závislost je mocná čarodějka. Zjistila jsem, že chlorella účinně potlačuje chuť na sladké a ječmen tělo přirozeně vyživuje. Po půl roce užívání jsem si navýšila dávky na 2-3 čl ječmene a 30 chlorell denně. Už v té době jsem přestala trpět na opary a časté mykózy. Jednou v noci, když jsem šla od kluků z pokojíčku, jsem si uvědomila, že mi přestaly křupat klouby. Křupaly mi kotníky i kolena i při běžné chůzi asi od 15 let a celou dobu mi lékaři tvrdili, že o nic nejde. V srpnu 2020 jsem se rozhodla vyléčit si hypotyreózu stravou – autoimunitním protokolem (AIP). V té době jsem si zvýšila dávky chlorelly na 40-60 denně, ječmen jsem nechala beze změny. Při přísné dietě mi byly zelené potraviny velkou oporou a bez nich bych určitě nevydržela do konce. Chlorella mi pomáhala překonat chutě na zakázané potraviny, ječmen zase dodával chybějící energii. Zelené potraviny celkově harmonizují tělo a hormonální systém, takže výsledkem AIP, zelených potravin a práci na sobě bylo snížení dávky euthyroxu na ¼ z původní dávky. Dále jsem s dávkami ječmene experimentovala v průběhu nemoci, kdy mne začal trápit kašel. První edukační video, které jsem od Green Ways viděla bylo o acidobazické rovnováze. Když máte nízké PH, vaše tělo je náchylnější na nemoci, včetně virových. Při PH 6,5-7 se většina virů množit neumí. Pro mne, jako laika, to byla zajímavá informace ale nevěděla jsem, jak si to mohu sama na sobě ověřit. Asi měsíc před zmiňovanou nemocí jsem v lékárně náhodou objevila indikační papírky na měření PH a zjistila jsem, že přes všechnu mou snahu o zdravou stravu mám PH 5,5. To je hranice vážného onemocnění. V té chvíli mne nenapadlo navýšit dávky ječmene, měla jsem dojem, že ho jím už tak dost. No ale kašel mne dotlačil do toho, že jsem si navýšila ječmen na 2-3 PL denně. Už předtím jsem si vyzkoušela protizánětlivost ječmene při bolestech v krku, takže jsem očekávala, že mi vyšší dávky ječmene pomohou překonat zánět na průduškách. Po týdnu se kašel o hodně zlepšil a vzpomněla jsem si, že bych si mohla zkusit změřit PH. Výsledkem jsem byla překvapená, protože moje PH bylo 7. Každé tělo je jiné a každý z nás potřebuje jiné množství živin, které nám mohou přinést zdraví. Pokud to člověk myslí se svým zdravím vážně, zelené potraviny jsou skvělým pomocníkem na této cestě.
Pokud máte otázky k zeleným potravinám, ráda vás zasvětím do tajů zeleného světa
- Jaké produkty si pořídit z hlediska jejich bezpečí a kvality
- Jaké produkty nám přinášejí opravdový užitek
- Jak správně dávkovat
- Tipy a triky na přípravu
- Recepty