Proč je ta Bára vlastně Zelená? Z čeho?

Moji rodiče mi dali jméno Barbora (mamce se toto jméno zalíbilo od doby, kdy uviděla v televizi zpracování Babičky a její Barunku v podání Libušky Šafránkové).

Bára jsem se začala představovat až v dospělosti, skrze jednoduše zapamatovatelné české jméno. Díky moji rodičové!

OK, Báru máme, ale jak je to tedy s tou zelenou barvou?

Zelenou barvu jsem od dětství milovala. Nejen kvůli svým zeleným očím, ale měli jsme sytě zelený koberec v obývacím pokoji v bytě, kde jsem vyrůstala a moje oblíbená barbína měla zelený kukuč.

Dobře, teď vážněji. Zelená je příroda, listy na stromech, tráva i les. Zelenou barvu má i srdeční čakra, která spadá do oblasti plic. Tedy růžovou a zelenou. Věděli jste to?

Počátky transformace:-)

Má láska k zelené barvě se ještě více prohloubila, když mi bylo 27 let. Tehdy jsem se potkala se zelnými potravinami, které mi pomohly dát se postupně zdravotně do pořádku. Mladý ječmen a chlorella. Jelikož se jedná o řasy a traviny, jsou to potraviny smaragdově zelené kvůli velkému množství léčivého chlorofylu v nich.

Pomooooc! Mám knír!

A tyto potraviny enormně barvily. Když si totiž namícháte nápoj z ječmene, jakmile dopijete, tak vám zůstane nad rty masivní zelený knír. Platí úměra, že čím hustější ječmen a s čím větší vervou pijete, tím je knír tlustší a viditelnější.

Pokud to neřešíte jako já a nepodíváte se před odchodem z domu do zrcadla, obvykle se vám stane, že na tento estetický nedostatek přijdete v tom lepším případě už v tramvaji nebo příliš pozdě tj. až při příchodu na rande.

V létě roku 2010 jsme s kámoškama odjely do chorvatské Premantury na dovolenou (mimochodem skvělá dovolená v kempu Stupice), kde jsme tři holky pobývaly týden v old school karavanu.

Já už v té době 5 měsíců zelenila a holky ze mě byly zcela na větvi, tedy ne ze mě, ale z toho nefalšovaného zeleného kníru.

Celé to vygradovalo jedno ráno, když jsem otevřela pusu, ve které jsem předtím požmoulala asi 20 kuliček chlorell najednou a vyplázla jazyk, který vypadal jako kdyby mi v puse vybuchly vodovky. Tam se tenkrát začala klubat verze Zelené Báry Nmb 1😊

Kámošky jsem, ač to byly zdravé krásné holky, do ,,zeleného“ také nadchla, a bylo to nejen kvůli dalším přínosům ječmene a chlorelly, ale právě i kvůli jazyku a kníru, jak mi později ta jedna přiznala.

I když si pamatuji, že byly i takové případy, kdy mě někteří lidé kvůli ,,zelenému“ doslova litovali. Slyšela jsem jednou máminu kamarádku, jak se o mně baví (aniž by věděla, že ji poslouchám). Lomila nade mnou rukama a hlásila mojí mamce: ,,Baru má teda pěkně silnej žaludek, že pije takový brčál. To já bych nedala!“ (a zrovna tahle mámina kamarádka je už skoro deset let nadšencem do zelených potravin podobně jako já:-))

Jsem Zelená Bára

Pokud byste mě v té době potkali, tak buď s knírem, zeleným jazykem nebo zubama, rukama nebo dokonce zeleným oblečením (když si sice sporadicky, ale někdy se to prostě stane, otřete svůj knír do rukávu, protože zrovna u sebe nemáte kapesník).

Co mě ale nejvíc potěšilo, že s brčálem na povrchu mého těla přicházely i pozitivní účinky uvnitř. Jako typická CF pacientka, jsem měla totiž také typické CF projevy.

Minimálně dvakrát do roka zápal plic, kterému předcházelo třeba jen menší nachlazení, prochladnutí, vyčerpání, psychický stres nebo běžná viróza.

A právě s přibývajícími léty na zeleným se toto začalo měnit. Běžné zátěže moje tělo začalo nad očekávání zvládat. Najednou nebyly potřebné IV terapie, zcela vymizely moje sezonní alergické projevy nebo jsem si mohla dovolit přestat pít Nutridrink.

Změny k lepšímu jsem nezaregistrovala jen já, ale všimla si jich i má rodina a nejbližší. Potěšením pak pro mě bylo, když i ostatní chtěli zelený ,,zázrak“ také vyzkoušet…

Takhle vznikla Zelená Bára, zamilovala se do ječmene a chlorelly

Jakmile zdravotních benefitů přibývalo, věděla že má v rukou něco, co si nemůže nechat pro sebe a nemůže o tom nepovědět dalším pacientům s cystickou fibrózou.

Rozhodla se své zkušenosti hodit na papír. Stalo se to po 8 a půl letech od první vložené chlorellky do úst a prvního doušku lahodného zeleného džusu.

A následně nasdílela svůj článek na Facebook na skupinu Cystické fibrózy

Pokud se chcete začíst, co mi zelenáče tehdy přinesly a jak změnily kvalitu mého života, přidávám svůj tehdejší příspěvek, který jsem sdílela na FB skupině Cystická fibróza. Z 19. června 2019:

Co se stalo potom?

Co jsem svoji zkušenost napsala uplynuly téměř tři roky a ječmen a chlorella se mezitím dostaly k dalším dospělým pacientům a dětem s CF napříč Českou a Slovenskou republikou. Společně jsme na Facebooku vytvořili uzavřenou skupinu CF & Green & Healthy, která sdružuje ty z nás, ke kterým zelenáče denodenně patří.

Pokud máte otázky k zeleným potravinám, ráda vás zasvětím do tajů zeleného světa

  • Jaké produkty si pořídit z hlediska bezpečí a kvality
  • Jaké produkty nám přinášejí opravdový užitek
  • Jaké je správné dávkování
  • Tipy a triky na přípravu
  • Recepty

 

 

Barbora Schmeidlerová
Říkají mi Zelená Bára a již 12 let jsem průvodkyně lidí ke zdraví. Skrze vlastní příběh bořím mýty o nevyléčitelnosti z těžkého onemocnění a jsem inspirací pro všechny, kteří se chtějí vydat na cestu k postupnému uzdravení. Používám 2 jednoduché nástroje: zelené potraviny Green Ways na úrovni těla a metodu PSYCH-K® na úrovni mysli, které jsou mojí specializací a vášní, a které mi umožnily prožít zdravý, radostný, svobodný a neuvěřitelně bohatý život. Můj příběh najdete tady>>
Komentáře
  1. monika napsal:

    Jsi Barunko fakt úžasná, čím déle Tě znám, tím více si Tě vážím.

    • Bára napsal:

      Děkuji Moni. Cítím, že je třeba o těchto tématech psát. Ukazovat, že existují cesty.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.